· 

Varroabestrijden in de winter

Varroamijt bestrijding in de winter: Sublimatie van oxaalzuur met een oxaalzuur verdamper.

De oranjebruin gekleurde varroamijt (Varroa destructor) op honingbijen is een parasiet die ernstige schade aanbrengt aan de bijenvolken, omdat ze het vetlichaam van de honingbij aantasten. De voorplanting van de mijt geschiedt via in de gesloten broedcel van de verpoppende honingbijlarve. 

De beste resultaten geeft de behandeling met verdamping van oxaalzuur-kristallen in een broedloos volk. Men noemt het met een meer wetenschappelijk woord ook wel sublimatie van oxaalzuurkristallen. De broedloze winterperiode in ons Nederlands klimaat loopt ongeveer van begin december tot half januari. Behandeling omstreeks de Kerstdagen is dus een goede keus. De buitentemperatuur moet voor deze behandeling minimaal 2º C. zijn, maar liefst een paar graden hoger, omdat de tros dan wat losser zit en de damp ook het binnenste deel kan bereiken. Bij optimale omstandigheden kan 99 % van de mijtpopulatie met de verdampingsmethode gedood worden. Als je oxaalzuur verdampt kristalliseert het gas direct weer in een fijne wolk oxaalzuurkristalletjes, die overal in de kast worden afgezet. Varroa mijten die met hun voetzolen in aanraking komen met de kristalletjes, zijn binnen 24 uur dood. Bijen hebben daar geen last van. Er is geen vloeistof, alleen droge kristalletjes.

 

Je moet voorzorgsmaatregelen nemen!

Als het oxaalzuur stof in de longen komt, dan worden er longblaasjes onherstelbaar beschadigd!! Gebruik een stofmasker FPP3 (Figuur 1), die de kristalletjes afvangt en ook organisch gas neutraliseert.

Als je op afstand de stroom aansluit en op afstand ook weer uitzet en het apparaat de tijd geeft om af te koelen, kan er niets gebeuren.

 

Als imker maak ik gebruik van kunststof Segeberger kasten  waarbij de vliegopening is verkleind. Dit is gedaan om muizen en de Aziatische hoornaar buiten de kasten te houden. Het is dus niet mogelijk om de verdamper via de vliegopening naar binnen te schuiven. De oplossing is om de verdamper vlak onder het rooster van de bodem te plaatsen.

 

Daarom heb ik van blik een nieuwe varoalade gemaakt. Dit blik is bovendien bestand tegen de hoge temperatuur van de verdamper. 

Als eerste stap sluit ik de vliegopening en leg er een extra doek voor om de damp tegen te houden. Vervolgens doe ik een afgestreken lepel oxaalzuur op de verdamper en schuif deze samen met de blikken lade onder het rooster van de kast. (Dosering is niet echt kritisch) 

Met een doek sluit ik de achterkant van de lade, zodat de damp zoveel mogelijk in de kast komt.

De verdamper wordt daarna 3 min (niet langer) aangesloten op een accu. Vervolgens laat je alles ongeveer 5 minuten staan. Daarna kun je de verdamper verwijderen.

 PAS OP!! Op de lade liggen meestal oxaalzuur kristallen en deze kunnen in je gezicht waaien. Houdt dus rekening met de wind. Voordat je met een tweede kast begint, de verdamper eerst afkoelen in een bakje met koud water. Vergeet niet om de vliegopening weer te openen.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

LAATSTE NIEUWS


Imkers Denekamp organiseert donderdag 5 maart 2020 de lezing Bijengezondheid door Sigis Sparenberg bij Museum Natura  Docet Wonderryck Twente te Denekamp. Oldenzaalsestraat 39, 7591GL Denekamp. Parkeren kan gewoon bij het Museum.

Aanvang 20.00 uur. U bent vanaf 19:30 uur welkom.  De entreeprijs is € 5,- inclusief koffie of thee te voldoen bij binnenkomst. 

Indien u besluit om naar deze lezing te komen verzoek ik u om zich aan te melden via email imkers_denekamp@outlook.com

 


Tijdens NLDoet op zaterdag 14 maart 2020 zal van 10 tot 15 uur de bijenstal op 't Goor opnieuw opgeknapt worden. Er wordt gesnoeid en een paar insectenhotels gemaakt. Bovendien worden er verschillende drachtplanten gepoot. Als u interesse hebt, bent u natuurlijk van harte welkom. De aanwezige imkers zullen u graag wat meer vertellen over hun bijenvolken. Als de temperatuur het toelaat is het ook mogelijk sommige kasten van binnen te bekijken.

 


Imkers Denekamp organiseert op zaterdag 20 juli 2019 van 13:00 tot 17:00 bij Museum Natura Docet Wonderryck Twente de  kennismakingscursus bijenhouden. Deze middag zal bestaan uit een theoretisch en praktisch deel. Meer informatie over deze cursus vindt u onder Kennismakingscursus Voor vragen en inschrijving kunt u terecht op  imkers_denekamp@outlook.com

 


De Landelijke Open Imkerijdag op 13 en 14 juli 2019 is een evenement van de NBV en haar aangesloten  lokale afdelingen en leden. In 2019 vindt de Landelijke Open Imkerijdag voor de tiende opeenvolgende keer plaats. Aan het weekend doet ook de  lokale imkervereniging Denekamp mee. Je kunt ons vinden op zaterdag 13 juli van 13 tot 16 uur op het terrein van Museum Natura Docet. 

 


Tijdens NLDoet op zaterdag 16 maart 2019 zal van 10 tot 15 uur de bijenstal op 't Goor opgeknapt worden. Als u interesse hebt, bent u natuurlijk van harte welkom. De aanwezige imkers zullen u graag wat meer vertellen over hun bijenvolken. Als de temperatuur het toelaat is het ook mogelijk sommige kasten van binnen te bekijken.

 


Op zaterdag 14 april 2018 is de verenigings-doedag. Lokatie: Gravenallee. Tijdstip: 9 uur. Activiteiten:

  1. Broedkamerramen maken
  2. Honingkamerramen maken
  3. Insmelten kunstraat
  4. Kunstraat persen
  5. Tonen ontwerp wassmelter

De Landelijke Open Imkerijdag op 14 en 15 juli 2018 is een evenement van de NBV en haar aangesloten lokale afdelingen en leden. In 2018 vindt de Landelijke Open Imkerijdag voor de negende opeenvolgende keer plaats. Aan het weekend doet ook de  lokale imkervereniging Denekamp mee. Je kunt ons vinden op zaterdag 14 juli van 10 tot 15 uur op het terrein van Natura Docet.