· 

Koninginnenteelt

Dit jaar ben ik op woensdag 6 mei 2020 begonnen met het maken van een verzamelbroedaflegger. Van Gerard Lohuis, Bjorn Kokkeler en Wynand Schiphorst heb ik ramen met voornamelijk gesloten broed en opzittende bijen gekregen. Hierdoor had ik een 11 raams broedkamer bestaande uit 9 ramen met broed, een raam met voornamelijk honing en een raam met voornamelijk stuifmeel. Het geheel is met een bodem geplaatst in de bijenstal op 't Goor.

 

Op vrijdag 15 mei heb ik een eerste poging gedaan met overlarven uit de kast van mijn F1 Buckfast koningin.

Dit is volledig mislukt!!!. Alle doppen waren door de bijen schoongemaakt.

Op zaterdag 16 mei heb ik een tweede poging gewaagd.  Dit keer is het iets beter gegaan. Er waren nu 6 geaccepteerde larven.  Dit is op een aantal van 30 geplaatste larven nog steeds een zeer beperkt aantal. Een imker met ervaring haalt volgens internet een resultaat van 75%. Schijnbaar moet ik nog veel oefenen in het overlarven!!

Zes dagen na het overlarven (vrijdag 22 mei) heb ik de geaccepteerde doppen voorzien van een opvang kooitje. Drie doppen waren door de bijen al een heel stuk uitgebouwd. Om de kooitjes te kunnen plaatsen heb ik dit moeten wegbreken. Bij een dop is dit misgegaan. Er is teveel weggebroken waardoor de dop is geopend. (helaas). 

 

Donderdag 28 mei was het moment waarop de koninginnen uitgelopen moesten zijn. Verwachtingsvol de kast geopend en zagen we 2 uitgelopen koninginnen. We hebben ook nog een derde koningin uit een gesloten dop bevrijd. Deze koningin zag er nog een beetje pips uit.  Twee koninginnen zijn elk geplaatst met een zestal ramen uit de verzamelbroedaflegger in een nieuwe kast. De laatste koningin hebben we laten uitlopen in de overige ramen van de verzamelbroedaflegger. Over 14 dagen gaan we kijken of de nieuwe koninginnen aan de leg zijn. Zoja dan heb ik 3 nieuwe volkjes met een Buckfast F2 koningin.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

LAATSTE NIEUWS


Imkers Denekamp organiseert donderdag 5 maart 2020 de lezing Bijengezondheid door Sigis Sparenberg bij Museum Natura  Docet Wonderryck Twente te Denekamp. Oldenzaalsestraat 39, 7591GL Denekamp. Parkeren kan gewoon bij het Museum.

Aanvang 20.00 uur. U bent vanaf 19:30 uur welkom.  De entreeprijs is € 5,- inclusief koffie of thee te voldoen bij binnenkomst. 

Indien u besluit om naar deze lezing te komen verzoek ik u om zich aan te melden via email imkers_denekamp@outlook.com

 


Tijdens NLDoet op zaterdag 14 maart 2020 zal van 10 tot 15 uur de bijenstal op 't Goor opnieuw opgeknapt worden. Er wordt gesnoeid en een paar insectenhotels gemaakt. Bovendien worden er verschillende drachtplanten gepoot. Als u interesse hebt, bent u natuurlijk van harte welkom. De aanwezige imkers zullen u graag wat meer vertellen over hun bijenvolken. Als de temperatuur het toelaat is het ook mogelijk sommige kasten van binnen te bekijken.

 


Imkers Denekamp organiseert op zaterdag 20 juli 2019 van 13:00 tot 17:00 bij Museum Natura Docet Wonderryck Twente de  kennismakingscursus bijenhouden. Deze middag zal bestaan uit een theoretisch en praktisch deel. Meer informatie over deze cursus vindt u onder Kennismakingscursus Voor vragen en inschrijving kunt u terecht op  imkers_denekamp@outlook.com

 


De Landelijke Open Imkerijdag op 13 en 14 juli 2019 is een evenement van de NBV en haar aangesloten  lokale afdelingen en leden. In 2019 vindt de Landelijke Open Imkerijdag voor de tiende opeenvolgende keer plaats. Aan het weekend doet ook de  lokale imkervereniging Denekamp mee. Je kunt ons vinden op zaterdag 13 juli van 13 tot 16 uur op het terrein van Museum Natura Docet. 

 


Tijdens NLDoet op zaterdag 16 maart 2019 zal van 10 tot 15 uur de bijenstal op 't Goor opgeknapt worden. Als u interesse hebt, bent u natuurlijk van harte welkom. De aanwezige imkers zullen u graag wat meer vertellen over hun bijenvolken. Als de temperatuur het toelaat is het ook mogelijk sommige kasten van binnen te bekijken.

 


Op zaterdag 14 april 2018 is de verenigings-doedag. Lokatie: Gravenallee. Tijdstip: 9 uur. Activiteiten:

  1. Broedkamerramen maken
  2. Honingkamerramen maken
  3. Insmelten kunstraat
  4. Kunstraat persen
  5. Tonen ontwerp wassmelter

De Landelijke Open Imkerijdag op 14 en 15 juli 2018 is een evenement van de NBV en haar aangesloten lokale afdelingen en leden. In 2018 vindt de Landelijke Open Imkerijdag voor de negende opeenvolgende keer plaats. Aan het weekend doet ook de  lokale imkervereniging Denekamp mee. Je kunt ons vinden op zaterdag 14 juli van 10 tot 15 uur op het terrein van Natura Docet.